FROKOST / OPSKRIFTER

HUMUSMADDER I 3 FORSKELLIGE VARIANTER – ALMINDELIG, SOLTØRRET TOMAT & KARRY

Som mange af jer ved fra mine stories på Instagram, var jeg i denne weekend frivillig på årets Bæredygtighedsfestival i Aalborg. I samarbejde med INGA (International Network of Green Agents) – der arbejder på lokal bæredygtighed i byen – stod jeg for serveringen af små hapsere til et af deres events på Grøn Scene ned til havnen. Det var et helt fantastisk event, hvor fire studerende var på scenen med deres Student Talks om bæredygtighed med forskellige tilgange til emnet. Og når det hele har fokus på bæredygtighed, så skal maden selvfølgelig også have det! Derfor var jeg blevet kontaktet af organisationen i forhold til at lave veganske hapsere – uden mejeriprodukter og kød for dermed at være bæredygtigt for miljøet.

I løbet af ugen fik jeg holdt et par møder med dem om deres ønsker i forhold til maden. Det skulle være vegansk mad, men uden en alt for fancy tilgang, men derimod tiltalende og ligetil menu. Rugbrødsmadder som vi alle kender dem, men blot med kødpålægget skiftet ud med noget lidt mere bæredygtigt. Jeg fik handlet ind sammen med en af de øvrige frivillige. Og så stod den ellers på planlægning og madlavning! Fredag aften mødtes jeg med fem øvrige frivillige, der hjalp mig i køkkenet. Og igen lørdag morgen, hvor vi fik bagt de sidste ting og samlet alle de små humusmadder og pyntet dem fint.

Jeg er SÅ tilfreds med hele projektet, og frivilligt arbejde går jo bare lige i hjertet og føles så godt! Samtidigt var Grøn Scene på havnen utrolig godt besøgt, trods et virkelig vådt og ruskende vejr, og stort set alle hapserne blev spist med rosende ord på vejen! Så kan man ikke rigtigt forlange mere!

Dette indlæg indeholder de 3 humusmadder, som blev serveret til eventet. Grøntsagsdellerne og pizzasneglene kommer snart i et nyt indlæg 🙂 

ALMINDELIG HUMUS 

1 dåse kikærter, drænet (men gem vandet)
2 fed hvidløg
2 spsk neutral olie
1 spsk tahin
1 spsk spidskommen
Saften fra 1/2 citron
1/2 – 1 dl kikærtervand
Salt & Peber

Kom alle ingredienserne i en blender, og blend til du har en god og cremet humus. Hold gerne igen med kikærtevandet, og spæd i stedet til undervejs, til du har den rette konsistens. Smag gerne til med salt og peber samt de øvrige krydderier.

Kom humussen på en skive brød og pynt med radisser og persille.

HUMUS MED SOLTØRREDE TOMATER 

1 dåse kikærter
100 g soltørrede tomater, drænet (men gem olien)
4 spsk olie fra de soltørrede tomater
2 fed hvidløg
2 spsk balsamicoeddike
1 håndfuld frisk basilikum eller 2 tsk tørret basilikum
Evt. lidt vand
Salt & Peber

Kom alle ingredienserne i en blender, og blend til du har en god og cremet humus. Spæd gerne til med lidt vand eller olie fra de soltørrede tomater, til humusen har den rigtige konsistens. Smag gerne til med salt og peber samt de øvrige krydderier.

Kom humusen på en skive brød og pynt med en lille strimmel soltørret tomat, en tynd skive rød peber og finthakket purløg.

HUMUS MED KARRY 

1 dåse kikærter, drænet
1 lille løg, revet
1 spsk gærflager
2 spsk hørfrø, malet
Saften fra ½ citron
3 – 4 spsk alpro neutral
1 spsk olivenolie
1 tsk karry
1 tsk gurkemeje
Salt & Peber

Kom kikærterne i en blender, og blend dem til en grov masse. Der må gerne være hele og halve stykker tilbage. Riv løget ned til kikærterne. Tilføj resten af ingredienserne og rør godt rundt. Smag til med salt og peber – eventuelt også lidt mere citronsaft samt øvrige krydderier alt efter hvor stærk du ønsker den.

Kom humusen på en skive brød og pynt med syltede rødløg og ærteskud.

No Comments

    Leave a Reply