AFTENSMAD / JUL / OPSKRIFTER

VEGANSK JULEMIDDAG

Hvordan ser en juleaften mon ud som veganer? Hvad bytter man egentligt flæskestegen ud med? Og kan man overhovedet få en ordentlig stemning af jul på bordet?

Svaret er meget enkelt. En vegansk jul ser fantastisk ud og ikke mindst lige så lækker ud som den traditionelle juleaften. Heldigvis kan man sagtens bytte flæskestegen ud med lige det, man har lyst til, og der findes heldigvis utroligt mange gode muligheder på plantebaseret kost. Og sidst men ikke mindst, så forsvinder stemningen af jul på ingen måde, for vi spiser stort set det samme med et par få ændringer. Ingen vrangforestillinger om udelukkende salat for veganere, no no. Vegansk jul er lige så fint, hyggeligt og på ingen måde mangelfuld til sammenligning med den jul, man måske er vant til 🙂

Som nogle af jer måske har set, var jeg med til at afholde et lille event i vegansk julemadlavning sammen med Danmarks Veganske Forening i Aalborg. Og manner hvor var det bare hyggeligt! Julemusikken blev skruet helt op, og så blev der ellers snittet, hakket, snakket og lavet det lækreste mad, så hele køkkenet duftede af jul.

Mens andre af de frivillige havde stået for at handle ind til dagen, stod jeg for at sammensætte dagens julemenu. Jeg tog derfor afsæt i den traditionelle julemad med brunede kartofler, lun rødkålssalat, julesovs og hvad der nu ellers hører til. Og så selvfølgelig med et vegansk twist :)) Derfor blev flæskestegen også byttet ud med en indbagt grøntsagssteg, der fik utrolig meget ros. Og ellers blev tilbehøret lavet, nærmest som man kender det, men udbyttet med et par enkelte veganske alternativer såsom smørbar i stedet for almindeligt smør samt alpro i stedet for creme fraiche.

Og vi skulle selvfølgelig slutte julebordet ad med manér. Egentligt havde jeg forestillet mig den sædvanlige ris ala mande, fordi den simpelthen bare altid fungerer. Men da det kræver en god portion risengrød lavet dagen forinden, måtte jeg tænke lidt anderledes. Og derfor faldt valget på en vegansk cheese cake med en krydret kiksejulebund og en lækker mousse og gele med smag af kirsebærsovs.

Jeg beklager allerede på forhånd, at billederne af maden både er mangelfulde og i dårlig kvalitet. Desværre havde vi bare jordens mørkeste lokale at arbejde med, hvilket ikke altid er den bedste forudsætning for et godt billede… Derfor må I drømme jer til nærbilleder af den ellers utroligt lækre julemad!

God fornøjelse med opskrifterne 🙂

Julemenu

Hovedret
Indbagt grøntsags steg med grøntkål, svampe, porre og bønner
Waldorfsalat
Frisk rødkålssalat med appelsin, æbler og valnødder
Lun rødkålssalat
Brunede kartofler
Hasselback kartofler
Krydret julesovs

 Dessert
Jule cheese cake

Indbagt grøntsagssteg med grøntkål, svampe, porre og bønner

Opskrift til 4 personer

1 stort løg, finthakket
1 porre, finthakket
300 g champignon, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
3 tsk. sojasauce
2 spsk. frisk timian, plukket og finthakket
2 spsk. frisk rosmarin, plukket og finthakket
1 tsk. nelliker, stødt
100 g grønkål, uden stilk og groft hakket
40 g hasselnødder, groft hakket
1 dåse kidney bønner, drænet
1 rødt æble, i små tern
2,5 dl soja madlavningsfløde
1 pakke vegansk butterdej – den billigste i supermarkederne er ofte vegansk

Olie til stegning
Salt og peber
Lidt frisk rosmarin og timian til pynt

Fremgangsmåde

Varm en pande op med olie. Tilsæt løg og porre og lad stege sammen i et par minutter. Tilføj efterfølgende champignoner, hvidløg, sojasauce, timian, rosmarin og nelliker og lad stege i godt 10 minutter – husk at røre rundt, så det ikke brænder på. Kom grønkål og hasselnødder på panden, og tilføj ligeledes kidney bønner og æbletern – bønnerne må gerne mases lidt under omrøring, så massen får en mere klistret konsistens. Tilsæt til sidst din sojafløde, og lad blandingen simre, til alle grøntsager er møre samt at væsken er mere eller mindre væk og det har en mere fast, men stadig saftig konsistens. Smag til med salt og godt med peber.

Fold din butterdej ud. Skær den over på midten, så du har to lige store firkanter. Fordel den færdige grøntsagsblanding i en firkant i midten af hver butterdej – husk at gemme to små portioner til pynt. Fold nu butterdejen ind over fyldet – hvert hjørne trækkes ind over midten – brug eventuelt lidt vand som lim til at lukke kanterne. Pynt butterdejspakkerne med 1 spsk. fyld i midten af firkanten. Kom butterdejspakkerne i en forvarmet ovn på omkring 200 grader og bag i godt 20 minutter alt afhængigt af din ovn. Pynt med lidt friske krydderurter på toppen.

Waldorfsalat

Til 4 personer som tilbehør

3 – 4 stængler bladselleri, i tynde skiver
1 syrligt æble, i tern
200 g stenfrie røde vindruer, i kvarte
2 dl valnødder, hakkes groft

Dressing
2,5 dl plantebaseret yoghurt neutral (kan også laves på havre fraiche)
1 tsk. salt
1 spsk. citronsaft
1 tsk. sennep
2 tsk. ahornsirup
Salt og peber

Fremgangsmåde
Bland alle ingredienserne til dressingen, smag den til, og lad den trække, mens fyldet laves. Tilbered bladselleri, æble, vinduer og valnødder efter ingredienslisten. Gem lidt nødder til pynt. Vend fyldet sammen med dressingen. Anret waldorfsalaten i en skål og pynt med valnødder på toppen. Klar til servering.

Frisk rødkålssalat med appelsin, æbler og valnødder

Til 4 personer som tilbehør

1/2 rødkål, i fine strimler
1 appelsin, skrællet og i fileter
1 æble med skræl, i små stykker
1 spsk. honning
2 spsk. æblecidereddike eller citronsaft
1 tsk. sennep
3 spsk. olivenolie
Salt og kværnet peber
1 god håndfuld valnødder, groft hakket

Fremgangsmåde
Gør rødkål, appelsin og æble klar jævnfør ingredienslisten, og kom det i en skål. Pisk honning, æblecidereddike eller citronsaft, sennep og olivenolie sammen og smag til med salt og peber. Vend dressingen sammen med rødkålssalaten og drys med valnødder. Klar til servering!

Lun rødkålssalat

Til 4 personer som tilbehør

½ rødkål, fintsnittet
3 spsk. smørbar
1/2 dl sukker
1/2 dl æblecidereddike eller hvidvinseddike
1 tsk. kanel
1 tsk. tørret eller frisk timian
1 tsk. salt
3 laurbærblade

Fremgangsmåde
Svits rødkålen i smør i en stor gryde og tilsæt resten af ingredienserne. Lad rødkålen simre i en times tid under låg, indtil den er kogt mør. Husk at fiske og laurbærbladene op inden servering. Smag til og server mens den er varm.

Brunede kartofler

Til 4 personer som tilbehør

1 glas små kartofler, drænet
1 dl sukker
30 g smørbar

Fremgangsmåde
Fordel sukkeret i et jævnt lag i en kold pande. Lad sukkeret smelte uden omrøring ved jævn varme. Tilsæt smør og skru op til kraftig varme. Kom kartoflerne i panden. Brun kartoflerne ved kraftig varme i ca. 6 min. Vend forsigtigt i dem. Tilsæt evt. lidt vand hvis kartoflerne begynder at blive tørre.

 

Hasselback kartofler

Til 4 personer som tilbehør

1 kg kartofler
50 gram smørbar
2 spsk. frisk rosmarin, finthakket
2 spsk. frisk timian, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
1 – 1,5 tsk. flagesalt
Frisk rosmarin og timian til anretningen

Fremgangsmåde
Smelt smør i en gryde og tilføj hvidløg og krydderurter. Skru lidt ned for varmen og lad det stå i gryden.

Skræl kartoflerne og skær et lille stykke af hver, så de får en bund, som de kan stå stabilt på. Skær tynde skiver ca. 2/3 ned i kartoflen. Anret kartoflerne i et smurt ovnfastfad. De må gerne stå tæt. Pensl alle kartoflerne med smørblandingen og sæt det ovnfaste fad i ovnen ved 180 grader varmluft.

Bag kartoflerne i cirka en time og pensl cirka 3-4 gange undervejs med smør og krydderiblandingen. Drys til sidst med salt og server de sprøde varme kartofler, når de er gyldenbrune på toppen.

Anret med friske rosmarin og timiankviste og et lille drys flagesalt.

Julesovs

Opskriften er venligst lånt af Vanløse Blues – Find den også her! 

Til 4 – 6 personer

1 løg
1 gulerod
1 stilk bladselleri
100 g champignon
2 spsk. tamari
2 spsk. balsamico
1 spsk. sukker
1 spsk. tomatpuré
1 tsk. timian
1 laurbærblad
8 dl grøntsagsbouillon
2 dl rødvin
Salt og peber
kokosolie til stegning

Fremgangsmåde

Kom løg, gulerod, bladselleri og champignon i en foodprocessor og hak der fint.
Varm en gryde op til medium varme.
Smelt lidt kokosolie og steg de finthakkede grøntsager heri i 10 min.
Tilsæt timian og tomatpuré, rør det rundt og lad det stege med i 1 min.
Tilsæt tamari, balsamico og kokossukker og rør det sammen.
Tilsæt grøntsagsbouillon, rødvin og laurbærblad.
Bring det i kog og lad det simre i 30 min.
Tag laurbærbladet og smag saucen til med salt og peber.
Blend saucen helt jævn med en stavblender.
Hvis saucen er for tynd kan den evt. jævnes eller koges mere ind.

Jule cheese cake

10 – 12 portioner

Kiksebund
100 g smørbar
½ tsk. kanel
½ tsk. stødt ingefær
½ tsk. nelliker
200 g digestive kiks

Vegansk kirsebærmousse
200 g cashewnødder
1 dl kirsebærsovs
½ dl vand
Saften fra 1 citron
2 poser vegegel fra Dr. Oetkers
Skal fra 1 citron
100 g kokosolie
120 g kokosmælk (tages fra den fede del af to dåser)
100 g agavesirup
2 tsk. vaniljesukker

Kirsebær gele
1 pose vegegel fra Dr. Oetkers (2 poser hvis processen skal speedes op)
250 g kirsebærsovs

Fremgangsmåde

Kiksebund

Smelt smørret i en gryde ved lav varme og tilsæt krydderierne. Knus digestive-kiks ved at komme dem i en frysepose og bank dem til smulder. Hæld de knuste kiks i en skål, tilsæt smørret og rør det hele godt sammen. Beklæd springform på 22 cm i diameter med kageplast eller bagepapir i kanterne. Fordel kiksemassen i bunden af springformene og mas det ud til kanten. Sæt kiksebunden på køl i ca. 10 min.

Vegansk kirsebærmousse

Læg cashewnødderne i blød i koldt vandt senest 1 – 2 timer før brug, alternativt aftenen før. Opløs 2 poser vegegel i en gryde med koldt vand, kirsebærsovs og citronsaft, og kog massen op til den tykner (skal koges godt igennem!). Dræn cashewnødderne for vand og blend dem, til de har en cremet konsistens. I en ny stor skål blandes cashewnødderne med vegegel samt resten af ingredienserne (citronskal, kokosolie, kokosmælk, sirup og vanilje). Blend massen til den er ensartet og helt fint cremet. Hæld moussen over kiksebunden og stil på køl i 2 – 3 timer (kan også stilles på frys for at speede processen lidt op).

Kirsebær gele

Sigt kirsebærerne fra din kirsebær sovs og varm den op ved lav varme. Tilsæt de to breve vegegel og kog det op (kog godt igennem). Lad den køle ned til minimum 35 grader, da den ellers kan risikere at blande sig sammen med din moussen og geleen vil blive grumset i sit udtryk. Hæld nænsomt geléen over moussen, eventuelt blødgør den hårde stråle med en ske, og sæt kagen på køl i endnu 30 minutter, til geléen har sat sig.

No Comments

    Leave a Reply