CAMINO / PLANLÆGNING

PAKKELISTE TIL CAMINOEN

Hvor meget og hvad pakker man lige til en vandretur på godt halvanden måned? Hvad er need-to-have og hvad er nice-to-have? Er der overhovedet plads til at have ting med, som man kun måske får brug for? Hvor meget skal man ud at købe selv? Og hvor meget har man overhovedet i forvejen?

Spørgsmålene er mange og det kan være noget af et projekt at skulle pakke til en lang tur på caminoen, hvor både vægt, kvalitet og anvendelighed spiller en rigtig stor faktor. Selv var jeg ude i utrolig god tid af den simple årsag, at jeg simpelthen ikke kunne vente med at komme i gang. Jeg læste adskillige pakkelister – sammenlignede og fandt frem til, hvad der ville fungere og være den optimale løsning for mig.

Jeg har for første gang i mit liv kun haft det nødvendige med på “ferie” i min bagage – det vil sige kun need-to-have, da der simpelthen ikke er kilo til at slæbe rundt på nice-to-have. Samtidigt siger en uskreven regel, at det er optimalt kun at bære 10 procent af ens egen kropsvægt. Af den årsag tvang jeg mit ellers pakkelystne jeg til en begrænset vægt på maksimum 6 kilo, hvilket virkelig var en prøvelse, og som ofte fik mig til at vælge udstyr og tøj i den lette, men også ofte lidt dyrere ende. Man indser lige pludseligt, at der kun er en selv til at slæbe rundt på det hele :-))

Der er rigtige mange forhold, der kan spille ind og som gør, at du måske ikke skal have de samme ting med, som jeg har på min pakkeliste. Et godt eksempel har med årstiden at gøre – jeg gik i starten af maj, som i øvrigt har været den koldeste i flere år, hvorfor jeg var ekstremt glad for mit skiundertøj og mine vanter. Ting jeg kunne forestille mig, at man ikke ville få stor glæde af i august, hvor temperaturerne forhåbentligt er nogen kun varmere, og hvor man højst sandsynligt kun har brug for at gå rundt i shorts og t-shirts.

Pakkelisten er lavet på baggrund af MINE egne erfaringer. Den indeholder rigtig mange gode basic-ting, som er nødvendigt for ALLE på en camino. Det er en pakkeliste, som du kan tage udgangspunkt i, og som du højst sandsynligt selv har nogle ændringer og tilføjelser til. BRUG DEN OG GØR DEN TIL DIN EGEN :-))

DOWNLOAD PAKKELISTEN HER og få styr på, om du har alt med!

Bemærkninger til pakkelisten:

T-shirts: Hvis jeg kun kunne vælge én t-shirt resten af livet, skulle den være fra smartwool. Jeg elsker trøjerne fra smartwool. Ja faktisk var alle mine trøjer og mit skiundertøj fra smartwool. Det er lidt pebret, men til gengæld er deres materiale fuldstændigt fantastisk. Jeg lugtede stort set aldrig af sved (i hvert fald ifølge mig selv) til trods for, at man sveder en del på sådan en tur. Trøjerne er nemlig åndbare og utroligt taknemmelige – du behøver ikke at vaske dem hver dag, men kan nøjes med at hænge dem ud til luft, og så er de klar igen til næste dag. SMART!

Tørklæde: Find et tyndt tørklæde i skuffen og glem for guds skyld ikke at tage det med. Jeg brugte det til alt muligt – tæppe, pandebånd, forhæng ved sengen så jeg fik lidt privatliv, nederdel, skygge for solen og selvfølgelig rundt om halsen. Genialt!

Toilettaske: En hvilken som helst toilettaske kan bruges til formålet, men jeg vil alligevel slå et slag for ospreys toilettaske, der kan foldes ud og hænges op med en krog. Mange steder på caminoen skal du nemlig bade i en bås, hvor der ikke er andet end en knage til dit håndklæde – dvs. ingen steder, hvor du kan stille dit toiletgrej. Og her er det altså skide smart, at hele molevitten bare kan hænges op og er tilgængeligt lige foran næsen af en. Den var virkelig GULD værd, og fik utroligt mange misundelsesværdige blikke og kommentarer med på vejen fra de øvrige pilgrimme.

Lommeletter: Fordi man som kvinde aldrig ved, hvornår man skal tisse i naturen. Og her fungerer vådservietter altså også udemærket – både til toiletbesøg og rens af ansigtet.

Hovedpudebetræk: Sy dit eget pudebetræk i størrelsen 100 x 42 cm. På den måde undgår du at ligge med de nogle gange pænt ulækre eller syntetiske betræk, og samtidigt har du også en “pose”, som du kan pakke nogle af dine ting i om dagen i tasken. Selv brugte jeg mit hovedpudebetræk til at opbevare mit sovegrej såsom toilettaske, pandelampe, natbriller, ørepropper, skiundertøj mv.

Vandrestave: Noget jeg aldrig havde forestillet mig, at jeg skulle gå med, men som blev mine bedste venner på turen. De er gode til både op- og nedstigninger, og jeg blev undervejs på turen helt i tvivl om, hvorvidt jeg nogensinde ville kunne komme til at gå normalt igen, når jeg kom hjem, og jo ikke kunne tage mine elskede stave med overalt. Da jeg kun rejste med håndbagage købte jeg mine i St. Jean Pied de Port. Der ligger en forretning meget tæt på pilgrimskontoret, som sælger alt, hvad man kunne forestille sig til turen.

Pandelampe: Endnu en ting jeg aldrig i mit liv havde troet, jeg skulle eje. Men pandelampen var virkelig genial, når man tidligt om morgenen skulle forsøge at pakke sin backpack i en totalt mørk sovesal, og dermed havde begge hænder frie og samtidigt et perfekt lys til at kunne se. Og selvfølgelig også, hvis man kommer meget tidligt afsted om morgenen og har brug for at spotte gule pile i mørket.

Bøtte til madpakke: Det er sikkert ikke nødvendigt for alle, men jeg kan klart anbefale at tage en gammel bøtte med hjemmefra, hvis du har forventninger om at lave mad selv. På den måde kan du lave en stor portion til aften, hvor du dagen efter kan tage rester med til frokost. Jeg gjorde det en del gange, og jeg var virkelig glad for at have bøtten med mig.

Karabinhager: Perfekt til at hænge ting på tasken såsom sko, vaskeskind, drikkekop eller andet i løbet af dagen.

Sikkerhedsnåle: Bruges til at hænge tøj til tørre på tasken. Både til svedige sokker, men også hvis man har vasket dagen forinden, hvor tøjet ikke er nået at blive tørt til næste dag. Med sikkerhedsnålene sikrer man sig, at det ikke falder af halvvejs på gåturen. Skide smart!

Pilgrimspas: Bestil dit pilgrimspas her.

Euros: Stort set al betaling til herbergsene foregår med kontakter langs ruten. Jeg havde derfor hjemmefra hævet 400 euros, så jeg ikke behøvede at lede efter en hæveautomat lige med det samme.

Sportsbind: I mit tilfælde var det strengt nødvendigt med knæbind til mine åbenbart svage knæ. Har man et svagt led, hvad enten det er en ankel, knæ eller hvad ved jeg, kan det klart være en fordel at tage et sportsbind med for på den måde at forebygge mod eventuelle skader.

Brusetabletter: Noget jeg ikke havde taget med hjemmefra, men som virkelig blev redningen mod trække og irriterede ben efter alt for mange kilometer på en dag – på den måde fik jeg en tilpas mængde af mineraler, som min krop havde brug for. Jeg købte dem altid på det lokale apotek, og det var stort set aldrig et problem at få fat på dem. Hvorvidt de hjælper alle, tror jeg er meget individuelt. Men har man som jeg problemer med uro i benene om natten, så kan jeg klart anbefale at prøve dem. Jeg tog altid en brusetablet i en liter vand om eftermiddagen.

Magnesium piller: Endnu et forsøg på at komme ømme muskler i forkøbet.

Omnifix plaster: Mit bedste trick til forebyggelse af vabler. Begynder du at mærke en brændende fornemmelse, så er det bare på med et stykke omnifix plaster. På den måde sker friktionen på plasteret og ikke på den stakkels hud. Samtidigt er plasteret virkelig åndbart og elastisk, hvilket for mig er perfekt til fødderne, da almindeligt plaster ofte har det med at irritere eller falde af, hvis bare fødderne bliver en smule fugtigt.

Mælkesyrertabletter: Hvis uheldet er ude og du får dårlig mave! Selv drak jeg vandet fra vandhanerne, da jeg ikke gad det besværlige i at skulle købe vand hele tiden. Her var tabletterne rigtig gode i starten til lige at stabilisere mavsen!

Har du stødt på ting i pakkelisten, som du undrer dig over, så skriv endelig til mig 🙂

5 Comments

 • Mai-Britt
  26. juli 2018 at 1:00

  Fed liste ? Jeg studsede over vaskeskind og brusetabletter, og selvom du har skrevet lidt mere om brusetabletterne, så er jeg stadig lidt spørgende. Er det i virkeligheden en slags mineraltablet i bruseformat?

  Og så er jeg lidt nysgerrig på, hvad du ikke havde pakket selv oprindeligt? Altså hvad du havde glemte, valgt fra eller ikke prioriteret i første omgang, men som du købte eller fik undervejs?

  ?

  Reply
  • simonejespersen
   26. juli 2018 at 11:41

   Hej Mai-Britt,

   Så dejligt du læser med! Vaskeskindet er egentligt bare et håndklæde. Men da man jo ikke har plads til et almindeligt håndklæde, er det et vaskeskind (et super funktionelt “håndklæde”, som kun vejer et par hundrede gram, og som tilmed tørre rigtig hurtigt – meget ideelt til vandring). Jeg købte blot vaskeskindet i en almindelig vandrebutik 🙂

   Og i forhold til brusetabletter, så er det korrekt, at det er en mineraltablet på bruseformat. Man kunne både får dem med elektrolytter, c-vitamin, magnesium osv. Alt efter hvad man har brug for!

   Som sagt pakkede jeg ikke brusetabletterne hjemmefra, men købte dem undervejs, da jeg ikke var klar over, at jeg ville få brug for dem! Omnifix var også først noget, jeg købte undervejs, da jeg fik et lille stykke af en pilgrim, og det viste sig simpelthen at være et vidundermiddel mod vabler (i hvert fald for mig!). Bøtten til madpakke fik jeg også først, da min mor kom ned for at gå med mig i en uge (men hvis jeg kunne gøre noget om, havde jeg klart haft en bøtte med fra start – man lærer hele tiden 😀 ). Samtidigt var jeg sikker på hjemmefra, at det var tåbeligt at pakke vanter og tørklæde (fordi jeg simpelthen ikke troede, der ville være koldt), men det viste sig i stedet at være en god idé 😀

   Tror lige det var det, jeg kunne komme i tanke om 🙂 Skriv endelig, hvis der er mere!

   Mange knus!

   Reply
 • Jane
  25. april 2019 at 9:16

  Hej ?
  Hvilken rygsæk gik du med ?
  og elsker din blog, så meget god energi ?
  Hilsner Jane

  Reply
  • simonejespersen
   14. maj 2019 at 7:29

   Hej Jane, beklager mit lidt sene svar! Men jeg gik med en Osprey Eja 38L rygsæk, dame. Virkelig en god taske med et super bæresystem til ryggen! Og tak for de søde ord om bloggen! Knus fra mig 🙂

   Reply
 • Bettina
  10. september 2021 at 22:30

  Hej. Hvor meget vejede din oppakning inkl rygsæk? Jeg skal have medicin og bind med (fødselsskade) og har lidt problemer med at få vægten ned.

  Reply

Leave a Reply